Kjolar - Flicka

Om Kjolar

Istället för byxor

En kjol är ett plagg för kvinnor som har använts väldigt länge historiskt sett. Kjolar och klänningar har alltid varit traditionella kvinnokläder, och är fortfarande, som alltid har burits. För inte allt för längesen så var det faktiskt så att det inte riktigt var accepterat att kvinnor bar någonting annat än en kjol eller en klänning. Byxor var alltså helt ute ur bilden när det kom till kvinnokläder. Så här var det långt in på 1900-talet. Även om det började att luckras upp och lättas på det så fanns det förstås de konservativa röster som försökte göra sig höra och mena på att det inte kunde få försigå att tjejer klädde sig i något annat än klänningar och kjolar. Tyvärr så finns det platser på vår jord som än idag har sina speciella åsikter om hur män och kvinnor ska gå klädda. Det här är dock inget som vi i Sverige har behövt vara så oroade för på ganska så många år nu, som tur är. Kjolar kan bäras som vilket plagg som helst och det finns en mängd olika varianter och modeller som kan passa för olika tillfällen och sammanhang. Det finns en mängd olika vardagskjolar som passar utmärkt att bära till jobbet eller i skolan. De här klänningarna brukar vara lite längre för att inte visa upp allt för mycket hud, som kanske en lite kortare modell av festkjol hade gjort. De här långkjolarna är bra för att de täcker mycket av benen och håller dem varma, samtidigt som de täcks. Kjolar kommer i lite olika längder och dessa kan vara bra för olika ändamål. En väldigt varm sommardag är det förstås en kort kjol, en minikjol, som gäller för att inte smälta bort i värmen. Modellen som är lite längre än så är midikjolen och denna längd är en medelmodell som vanligtvis brukar gå ner till knäna ungefär, en del modeller slutar strax över och en del går ner över dem. Och sen har vi ju den längst modellen, långkjolen - som också kallas maxikjol i mini-, midi-, och maximåtten. Att benämna kjolar och klänningar med prefixen mini-, midi- och maxi- har man inte gjort speciellt länge och det kommer förstås - som det mesta andra - från engelskan där det har varit populära uttryck. Men även där går det förstås också bra att säga short skirt, medium skirt och full length skirt. Vilken modell av klänning som passar de olika längderna kan skilja sig åt en del, t.ex. så är ju en minikjol på tok för kort för att kunna vara en a-linjekjol. En a-linjekjol är en kjol som spretar utåt desto längre ner längs med benen den går. En riktigt kort kjol har inte längden för att kunna spreta så mycket. A-linjekjolar är populärast som midikjolar för där syns det tydligast att de går utåt längst ner. En långkjol som är sydd som en a-linjekjol kan många gånger vara för tung längst ner så att den inte riktigt spretar utåt längst ner, utan det blir en liten bubbla mitt på benen där den går utåt.

Kjolar i olika material

Det finns många snygga tyger som är tillverkade av många olika material. Ett tyg som är populärt att använda för att tillverka kläder är ju förstås jeanstyget, eller denim som det egentligen heter. Det här denimtyget är väl först och främst förknippat med jeans, alltså byxor. Men det är också väldigt populärt med jeanskjolar och jeansklänningar i olika längder. Jeanstyget i sig kan tillverkas i olika tjocklekar och att ha ett allt för tjockt tyg i en långklänning elle ren långkjol kan göra den ganska så tung. Är man ute efter en maxikjol eller en maxiklänning i jeans så bör man se till att den har ett ganska så tunnt tyg för att det inte ska bli allt för tungt att bära. Men visst kan även ett tjockare tyg vara bra i en lång kjol. Ett tjockt jeanstyg är är väldigt slitstarkt och kommer inte att gå sönder i första taget. Så en jeanskjol passar riktigt bra att använda till vardagen och i arbetet då den kommer att stå pall för det mesta. Men på festen så passar en kjol i tunnare och lättare tyg mycket bättre. En lite luftigare och flygigare kjol är vad som ska bäras vid festligheter.

Märken

Bobo choses (<10)BombiBitt (<10)Creamie (<10)D-xel (<10)Esprit (<10)Hummel Fashion (<10)Knast by Krutt. (<10)Koin (<10)Krutter (<10)LEGO Wear (<10)Little Pieces (<10)Loudly (<10)Marmar Copenha. (<10)Name it (<10)Noa Noa Miniat. (<10)Papfar (<10)Phister & . (<10)Popupshop (<10)Soft Gallery (<10)Wheat (<10)me Too (<10)

Visar:

72 produkter hittades.
<10 <10 <10 <10 10+ <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 <10 10+ <10
  • Betyg, Högt till Lågt
  • Betyg, Lågt till Högt
  • Pris, Högt till Lågt
  • Pris, Lågt till Högt
  • Namn, A-Ö
  • Namn, Ö-A
40,00kr549,00kr
Återställ
Reaprodukter (36)